Zingen is een fysieke behoefte

Tenor Albert Bonnema heeft op uitnodiging van Under de Toer de teksten voor het liefdesverhaal Klokken fan Berltsum geschreven. Hij is daarmee weer even terug in de regio waar hij ruim veertig jaar geleden zijn eigen liefde ontdekte: de klassieke zang. ,,Dat wordt niks”, zeiden ze in Tzummarum toen een van hun jongere dorpsgenoten, Albert Bonnema, in de jaren zeventig aankondigde dat hij ging studeren aan het conservatorium in Amsterdam. Hij was opgeleid tot technicus en werkte als onderhoudsmonteur in een grote staalfabriek. Dat was zijn toekomst. En ja, hij zong al jaren bij koren, maar om dan naar een conservatorium te gaan? Onzin. ,,Je hebt een stem of je hebt het niet”, vonden ze in het dorp.

De prestaties die hij heeft neergezet als tenor, toneelschrijver en regisseur hebben ertoe geleid dat de organisatie van Under de Toer hem heeft benaderd voor Klokken fan Berltsum. ,,Het mocht iets opera-achtigs worden, dus dat ligt in mijn straatje.” Maar het was ook zeker het verhaal waardoor hij ‘ja’ zei tegen deze opdracht. ,,De klokken zijn op dramatische wijze uit elkaar gerukt, zouden bijna worden omgesmolten; het is een wonder dat ze er überhaupt nog zijn. Dat maakt dit zo’n mooi en krachtig verhaal.”

Wilt u meer lezen, kijk dan op de website van de Franeker Courant http://www.franekercourant.nl/nieuws/88441/zingen-een-fysieke-behoefte/ .